Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com
Fuar Takvimi
Yatırım Programı İzleme
İç Kontrol Sistemi
Form İndir
Birimlerimiz
Kamu Hizmet Standartları
Verilecek Su Miktarları
Kırsal Kalkınma Planı
 
   Anasayfa  Haber Arşivi   Haberler
  Kurbanlık Hayvan Alırken Dikkat Edilecek Hususlar

KURBANLIK HAYVAN ALIRKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR 

Kurban Bayramlarında çok sayıda hayvanın kesilmesi, kesim öncesi ve kesim sonrası gereken kontrol ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi, kesilen hayvanlara ait etlerin tüketiminde (saklama, hazırlama, pişirme vb.) gerekli hassasiyetin gösterilmesiyle; tüberküloz ,brucella şarbon gibi zoonoz hastalıkların yayılmasının önlenmesine ve çok sayıda insanımızın da bu hastalıklara yakalanmasına engel olur.

İnsan ve hayvan sağlığım ilgilendiren çok sayıda bakteriyel, viral, paraziter,ve mantari zoonoz hastalıklar olduğu ve bunların 50 kadarı insan sağlığı yönünden büyük problemlere yol açtığı bilinmektedir. Zoonoz hastalıklar halk sağlığını etkilemelerinin yanı sıra hayvanlarda verim düşüklüklerine ve ölümlere yol açarak, ülke ekonomisi açısından da önemli kayıplara neden olmaktadır.

Kurbanlık hayvan alırken dikkat edilecek hususlar;

  • Hayvanlar sağlıklı olmalıdır.Kurban olacak hayvanın kondüsyonu iyi, tüyleri parlak olmalı,çok zayıf,gebe,veya yeni doğum yapmış olmamalı;Dış görünümü canlı olmayan,salya,burun akıntısı,pis kokulu ishali olan , vücudunda yara ,şişlik ,ödem olan hayvanlar satın alınmamalıdır
  • Hayvanların nereden geldiği bilinmelidir. Bunun için ilk iş satıcıdan hayvanın nereden geldiğini gösteren Menşe Şahadetnamesi istenmeli, başka İl veya İlçelerden gelen hayvanlardan ise Yurtiçi Veteriner Sağlık Raporu görülmelidir .Hayvanların kulağında küpesi olmalıdır. Sığırlar için ayrıca sahibinin adı, adresi ve hayvanın kulağındaki küpe numarası ile uyumlu Sığır Cinsi Hayvan Pasaportu görülmelidir

Kurbanlıkların kesime kadar evde beslenme

  • Hayvanlar evde uygun yerlerde barındınlmalı, aşırı sıcak, kapalı ve havasız yerlerde, yada tamamen açık,rüzgar ve yağış alan yerlerde barındırılmamalıdır.
  • Hayvanlar bayrama bu kadar az süre kalmışken fazla beslenmemelidir. Evlerdeki yemek ve mutfak artıkları verilmemeli, aşırı yemlemeden kaçınılmalıdır.
  • Hayvanlara bolca kaliteli kuru ot veya kuru yonca verilmeli, verilecek kesif yem konusunda yetkililerden veya tecrübeli yetiştiricilerden bilgi alınmalıdır.
  • Hayvanların önünde her zaman temiz su bulunmalıdır.

Kurbanlıkların kesim yerine götürülmesi ve kesilmesi;

  • Kurbanlık hayvanlar ,Kurban Hizmetleri Komisyonu'nun izin verdiği kesim yerlerinde veya köylerde önceden belirlenmiş ve hazırlanmış yerlerde kesilmelidir.
  • Kesim yerinde yeterli ve tazyikli su bulunmalı, etlerin kirletilmeden yüzülüp işlenebileceği kesilen hayvanları asmak için asma düzeneği kurulmalıdır.
  • Kurbanlık hayvanlara stres yaratacak kötü muamelelerden kaçınılması, kesim sonrası
    et hijyeni açısından oldukça önemlidir.
  • Kesim öncesi kurbanlık hayvanlara 12 saat süresince yem verilmemeli ve içebildikleri kadar su verilmelidir. Kurbanlıklar ve özellikle de sığırlar mutlaka ehil kişilerce yatırılarak sıkıca bağlanmalı, yatırma ve bağlama sırasında hayvanlara eziyet edilmemeli, çarpma ve vurmalara engel olunmalıdır
  • Kurbanlık hayvanlar kesim işlemi sırasında kötü muamele gördüklerinde kan iyi akıtılmamakta bunun sonucunda et kısa sürede bozulmaktadır. Bu nedenle kesimi yapılacak hayvanlar strese sokulmadan ve acı çektirilmeden kesim yapılmalıdır.
  • Kesimde hayvanın her ıkı şahdamarı birlikte kesilerek iyi bir kanatma sağlanmalıdır. Yerde yapılan kesime göre asılarak kesilen hayvanlarda yeterli miktarda kan akıtılmaktadır.
  • Yüzme işleminde de yerde kesim yapılmasına bağlı olarak deride hasar ve etin yüzeyinde kontamisyonlar şekillenmektedir.
  • Kurbanlık hayvanın derisi yüzüldükten ve başı gövdesinden ayrıldıktan sonra karın ve göğüs boşlukları açılarak sindirim, solunum, üreme ve boşaltım sistemine ait organlar çıkartılmalıdır.
  • Kurbanlık hayvanların iç organları, kan akıtılmasından sonra, en geç 30 dakika içerisinde çıkartılması gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki en fazla kirlenme kesimden sonra olmaktadır. İç organların çıkartılması geciktirilirse işkembe ve bağırsakta bulunan mikropların ete geçmesi sonucunda ette çabuk bozulma gerçekleşir.
  • Hastalıklı olduğu düşünülen karkas ve iç organlar ile yenilemeyen iç organlar çevre temizliği ve hijyen kurallarına riayet edilerek uslüne uygun şekilde imha edilmeli, kesinlikle çöplere atılmamalıdır. Çevredeki yabani hayvanların, kedi ,köpeklerin atıklara ulaşması engellenmeli,sinekler ve kötü kokuların oluşmaması için önlem alınmalıdır
  • Hijyen kurallarına riayet edilerek, çevrenin ve etin kirlenmemesine azami titizlik gösterilmelidir. Unutulmamalıdır ki en fazla kirlenme kesimden sonra olmaktadır.Kesimi tamamlanmış kurban etleri temiz kap ve poşetlere konularak taşınmalı güneş görmeyen serin yerde (14 derecenin altında) dinlendirilmelidir.
  • Dinlendirilmiş etler daha sonra buzdolabına konarak 5-6 gün muhafaza edilebilir. Eğer etlerin uzun süre muhafaza edilmesi isteniyorsa -18 santigrat derecede derin donduruculara konulmalıdır
  • Dikkat edilmesi gereken diğer önemli bir hususta etler ile iç organlar aynı kap içerisinde saklanmamalı

           Tüm Halkımızın Kurban bayramını kutlarız.

                 ISPARTA İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ

Bu Haber  1934 kez incelendi
 
  Aktif Ziyaretçi:  :2 Bugün: 133 Toplam: 765274
 
 
Yönetim Paneli 2010 © Isparta Tasarım: YeNiCeRi